Σχέδια μαθήματος

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ "ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ"


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Την Παραγωγή και την Κατανάλωση γνωρίζω εγώ και τον στόχο 12 καταφέρνω στο λεπτό!

Την Παραγωγή και την Κατανάλωση γνωρίζω εγώ και τον στόχο 12 καταφέρνω στο λεπτό!
SUBMITTED FROM:

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ "ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ"


School Principal

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Contact with School


Description

Μιλήσαμε για τον 12ο στόχο «Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση». Ξεχωρίσαμε τις δυο έννοιες παρατηρώντας παραδείγματα τόσο από εικόνες όσο κι από τα επαγγέλματα των γονέων. Αναφερθήκαμε στην ποικιλία των τροφών κι αφού ταξιδέψαμε στη χώρα της διατροφής, κερδίσαμε τα εισιτήρια μας για τη χώρα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Μέσα από τους σταθμούς μας διαπιστώσαμε ότι όσα τρώμε επηρεάζουν και το περιβάλλον αλλά και τα χρήματά μας. Διαπιστώσαμε ότι όσες τροφές βλάπτουν το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους έχουν μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα, όπως συμβαίνει με τις σοκολάτες. Τα πολλά τροφοχιλιόμετρα, τα εργοστάσια αλλά και το πολύ πλαστικό δε βοηθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Άρα εμείς σαν υπεύθυνοι καταναλωτές, θα σκεφτόμαστε εκτός από το στομαχάκι μας και τα χρήματα και το περιβάλλον.

Δραματοποιήσαμε τους γεωργούς και τους ψαράδες. Οι πρώτοι ράντισαν με φυτοφάρμακα τις καλλιέργειές τους για να έχουν καλύτερη παραγωγή κι οι δεύτεροι δεν είχαν ψάρια μετά από 30 χρόνια συνεχούς αλιείας. Δραματοποιήσαμε την Χώρα του πρωινού και συμφωνήσαμε ότι θα τρώμε υγιεινό πρωινό, ένα πρωινό σαν βασιλιάδες. Κάναμε πικ νικ στην τάξη μας και παρατηρήσαμε όλες τις συσκευασίες.  Αναρωτηθήκαμε από πού έρχονται και πόσο μακρινό είναι το ταξίδι που διανύουν. Γιατί τα πολλά τροφοχιλιόμετρα δεν βοηθούν την βιώσιμη αναπτυξη.

Αφού γίναμε κατάσκοποι συσκευασιών, εντοπίσαμε όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από μια συσκευασία ( το όνομα της εταιρείας, τί περιέχει, τι υλικά, τι συστατικά, ημερομηνία λήξης, γραμμή καταναλωτών κτλ.). Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίσαμε και τα σήματα οικολογικής συνείδησης στις συσκευασίες, οι οποίες μας ενημερώνουν για το αν η παραγωγή σκέφτεται το περιβάλλον, αν ανακυκλώνεται η συσκευασία κ.α. Έπειτα ταξιδέψαμε στη χώρα του γρήγορου φαγητού και διαπιστώσαμε ότι τα τρόφιμα της έχουν μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα. Φυσικά συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να τρώμε και fast food με μέτρο πάντα. Είδαμε διαφημίσεις στο ιντερνέτ κι αναρωτηθήκαμε, πού τις συναντάμε (τηλεόραση, ραδιόφωνο, φυλλάδια κ.α.), τι θέλουν να πετύχουν και με ποιόν τρόπο. Διαπιστώσαμε ότι μόνο θετικά ακούμε και βλέπουμε και μάλιστα πολλές φορές δεν λένε κι όλη την αλήθεια.


Results / Reactions

Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο παρατηρήθηκε με σχόλια και παρατηρήσεις τους στα μαθήματα της τηλεκπαίδευσης και ενώ επεξεργαζόμασταν άλλες θεματικέςCo-operations

Δυστυχώς λόγω της φετινής κατάστασης δεν καταφέραμε να κάνουμε τις συνεργασίες και τις επισκέψεις σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Παρόλα αυτά, μας μίλησε διαδικτυακά ένας μπαμπάς μαθητή μας ο οποίος είναι μηλοπαραγωγός και συζητήσαμε για το τοπικό προϊόν της Καστοριάς. Επίσης, με αφορμή την συζήτησή μας για τα φυτοφάρμακα, επικοινωνήσαμε με έναν τοπικό χημικό ο οποίος μας μίλησε για την επίδραση των φυτοφαρμάκων στο νερό της Καστοριάς. Ο ίδιος έλαβε δείγμα από το σχολείο μας και μας ανέλυσε τα αποτελέσματα.


COOPERATING ACADEMICS

Χαρούμενου Νικολέτα

Objective Action

12

Initiative time

2 εβδομάδες υλοποίησης

PHOTOS 1


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation