Μαθητικές δημιουργίες

10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Τροφόπολη

Τροφόπολη
SUBMITTED FROM:

10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

Οργανικά είναι 12θέσιο σχολείο αλλά το τρέχον έτος λειτουργεί ως 14θέσιο. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελείται από 298 μαθητές, 16 δασκάλους και 13 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (γυμναστές, γαλλικών, γερμανικών, αγγλικών, πληροφορικής, μουσικής, αισθητικής αγ


School Principal

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Contact with School


Description

Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης, υλοποιείται στο Β1 τμήμα  πρόγραμμα αγωγής υγείας με τίτλο ‘’Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο’’. Το πρόγραμμα αφορά τις ομάδες τροφίμων, τα θρεπτικά συστατικά τους και τις ωφέλειες τους στο σώμα μας, με στόχο την υιοθέτηση  διατροφικών συνηθειών που προάγουν την υγεία. Μια από τις δραστηριότητες  που υλοποίησαν οι μαθητές ήταν να χωριστούν σε ομάδες, να προτείνουν ιδέες για δημιουργία ενός παιχνιδιού σχετικό με τη διατροφή και αφού επιλέξουν την καλύτερη ιδέα να την υλοποιήσουν. Κάθε ομάδα ανέλαβε ξεχωριστά ένα συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού και στη συνέχεια με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού το κατασκεύασαν. Η ιδέα που επιλέχθηκε ήταν ''η τροφόπολη'', ένα παιχνίδι διασκευή της Μονόπολης, με θέμα τη Διατροφή και εμπλουτισμένο με κάρτες ερωτήσεων σε ότι διδάχθηκαν περί ομάδων τροφίμων, θρεπτικών συστατικών και υγιεινών συνηθειών.

Οι κανόνες παιχνιδιού είναι οι εξής:

Κάθε παίκτης διαλέγει ένα πιόνι, και μοιράζονται τα χρήματα σε πέντε (5) ίσα μέρη (ένα για κάθε παίκτη και ένα για την τράπεζα). Οι παίκτες παίζουν με τη σειρά ξεκινώντας από την αφετηρία, αφού έχει αποφασισθεί με τυχαίο τρόπο ποιος θα παίξει πρώτος.

 Εάν ο παίκτης βρεθεί σε κάρτα "Εντολής" ή "Απόφασης", τραβάει την ομώνυμη κάρτα. Εάν βρεθεί σε οικόπεδο χωρίς ιδιοκτήτη, είτε είναι πάγκος, κατάστημα ή εστιατόριο, μπορεί να το αγοράσει αντί του ποσού που αναγράφεται, αφού πρώτα απαντήσει σωστά σε μία κάρτα ερώτηση. Εάν απαντήσει λάθος χάνει το δικαίωμα να το αγοράσει.  Εάν το οικόπεδο έχει ιδιοκτήτη , ο παίκτης τραβάει μία κάρτα ερώτηση, και αν απαντήσει σωστά, πληρώνει το ενοίκιο που αναγράφεται σε κάθε ιδιοκτησία. Αν απαντήσει λάθος πληρώνει το διπλάσιο ενοίκιο.

Κατά τη διάρκεια του γύρου, επίσης, οι παίκτες μπορούν να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν  την ιδιοκτησία τους.  Η επέκταση πάγκου γίνεται με διαφορετική τιμή και ύψος ενοικίου για κάθε γειτονιά. Για να μπορέσει όμως ένας παίκτης να επεκτείνει, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει σωστά σε μια κάρτα ερώτησης και να έχει στην κατοχή του όλους τους πάγκους της γειτονιάς με το ίδιο χρώμα. Εάν απαντήσει λάθος μπορεί να ξαναδοκιμάσει όταν έρθει πάλι η σειρά του.

Όταν ο παίκτης περάσει από την αφετηρία παίρνει από την τράπεζα 200€ (όχι όμως όταν είναι να πάει στα Επείγοντα).

Από τα Επείγοντα φεύγει μόνο αν απαντήσει σωστά σε μια κάρτα ερώτησης.

 Εάν κάποιος παίκτης χρεοκοπήσει, βγαίνει από το παιχνίδι και οι ιδιοκτησίες που τυχόν κατέχει, επιστρέφονται στην τράπεζα και είναι διαθέσιμες προς πώληση στους παίκτες που συνεχίζουν το παιχνίδι.

Κερδίζει όποιος έχει τη μεγαλύτερη περιουσία (ιδιοκτησίες και χρήματα σε σύνολο).

 


Objective Action

Οι μαθητές μέσω του παιχνιδιού να κατακτήσουν τη γνώση, όσο αφορά τις ομάδες των τροφίμων, τα θρεπτικά συστατικά, τις ωφέλειες και τη σημασία κάθε ομάδας στο χτίσιμο ενός γερού και υγιούς οργανισμού. Και κατά συνέπεια να υιοθετήσουν καλές συνήθειες διατροφής.

PHOTOS 8Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation